Házassági felkészítő és válság kezelő programok

Ha Ön is szeretne egy kellemes és tartalmas estét férjével, feleségével tölteni, ha szívesen megismerkedne más házaspárokkal, és kíváncsi arra, nekik mitől lett jobb a házasságuk, akkor a Házaskurzus Önnek lett kitalálva!

The Marriage Course vagy más szlogen?

A Házaskurzusokon vagy -randikon az Angliában és több más országban igen népszerű The Marriage Course (Házaskurzus) magyarra is lefordított anyagait használjuk fel. A könyvben  Nicky és Sheila Lee szerzőpáros megosztja azokat a bibliai alapelveket, látásokat és személyes tapasztalatokat, melyek boldogabbá tették saját házasságukat, és remélhetően azzá teszik az itt megjelnő házaspárokét is… Gyakorlati példákkal beszélnek a házasság szilárd alapozásáról, a szeretet kifejezésének számtalan és tanulható lehetőségeiről, a konfliktuskezeléséről, és más fontos témákról, melyeket bárki kipróbálhat a saját életében is. A sorozat munkafüzete jól megfogalmazott kérdésekkel igen hasznos segítséget nyújt a házaspárok négyszemközti, intim beszélgetéseiben. A Házasrandi rendezvényein azon túl, hogy házastársára figyelhet, és meghitten beszélgethetnek közös dolgaikról, több témát érintő előadásokat és gyakorlati tanácsokat is hallhatnak a jó házasság mibenlétéről. Egy-egy ilyen közösségben eltöltött este képes új lendületet adni bármely házasságnak!

Minden Házasrandi finom vacsorával kezdődik, majd  néhány gyakorlatban is alkalmazható bibliai gondolat megosztását követően a párok félrevonulva, kettesben beszélgethetnek közös életükről. Minden, erre nyitott házaspárt nagy szeretettel várunk! Előzetes bejelentkezés és igény leadás azonban szükséges a megadott elérhetőségeken!

Ha felkeltettük érdeklődését ,kérjük olvassa végig a tájékoztatót és írjon nekünk. A Házaskurzus vezetője Szabó Sándor.

Házaskurzus bővebben

A Házaskurzust Nicky és Sila Lee találták ki, akik a The Marriage Book (Házasság könyve) és a The Parenting Book (Gyermeknevelés könyve) társszerzői. Már több mint harminc éve házasok, négy gyermekük van, és a Holy Trinity Brompton-ban szolgálnak – abban a londoni gyülekezetben, ahonnan az Alpha kurzusok indultak. A Házasságra felkészítő kurzust 1985-ben kezdték, a Házaskurzust pedig 1996-ban, és mára több ezer kurzus indult szerte a világon.

Ezreknek beszéltek a házasság témájáról, és társszerzői a The Marriage Book (Házasság könyve) című műnek, amelyet több mint 52.000 példányban adtak el, amióta 2000-ben kiadták. A Házaskurzust évente háromszor tartják meg a Holy Trinity Brompton-ban, kurzusonként kb. 100 párral.

Az élő beszélgetésekbe beékelve lejátszanak olyan videókat is, ahol párok osztják meg a saját tapasztalataikat, és különböző utcai interjúkat vetítenek a világ minden tájáról.

A kurzus hét alkalmán olyan gyakorlati eszközöket tanulhatnak a párok, amik segítenek:

 • megérteni egymás szükségeit
 • hatékonyabban kommunikálni
 • közelebb kerülni egymáshoz a konfliktusok kezelése által
 • begyógyítani az egymásnak okozott sebeket
 • felismerni, hogy a neveltetésed milyen hatással van a kapcsolatukra
 • jobbá tenni a kapcsolatot a szülőkkel és a párjuk rokonaival
 • meghittebb szexuális intimitást kialakítani
 • felfedezni a másik szeretetnyelvét és még sok-sok minden más!

A Házaskurzus célja, hogy segítsen a pároknak közelebb kerülni egymáshoz, és hogy olyan egészséges kapcsolatot tudjanak építeni, amely kitart életük végéig.

A kurzus tematikája:

 1. Erős alapok építése – Ez a rész segít a pároknak, hogy megnézzék az életstílusukat, és hogy ez milyen hatással van a házasságukra. Segít nekik felfedezni, hogy a másiknak mire van szüksége, és milyen vágyai vannak – főleg érzelmi szinten.
 2. A kommunikáció művészete – A hallgatás egy nagyon fontos készség az erős házassághoz. Ebben a részben a párok gyakorolják az érzéseik kifejezését, és a másik értő figyelését.
 3. Konfliktuskezelés – Ebben a részben arról fogunk tanulni, hogy a párok hogyan tudják fejleszteni a bensőséges viszonyt azzal, hogy kifejezik megbecsülésüket a másik felé, felismerik a különbözőségeiket, megtanulják legyűrni a nézeteltéréseket, és imádkoznak egymásért (ha ez nem kényelmetlen nekik).
 4. A megbocsájtás ereje – Ez a rész rávilágít azokra a módokra, ahogyan egymást bántottuk, és arra hogyan tudjuk ezeket megoldani, hogy ne hátráltasson minket a harag és a neheztelés. Megnézzük a gyógyulás folyamatát, ami a fájdalom azonosítása, a bocsánatkérés, és a megbocsájtás.
 5. A család befolyása – A múlt és a jelen – Ez a rész segít a pároknak, hogy észrevegyék, hogy a családi hátterük milyen hatással van az egymáshoz való viszonyukra. Ezen kívül átgondolhatják, hogyan tudnak jó és egészséges kapcsolatot kialakítani a szüleikkel, a párjuk rokonaival és a tágabb családdal, és hogy a gyerekkori sérelmek hogyan gyógyulhatnak be.
 6. Jó szex – A szexuális meghittségen dolgozni kell és fejlődni benne. Az nem csak hab a tortán: az magának a tortának az egyik fontos hozzávalója. Ebben a részben arra bátorítjuk a párokat, hogy beszélgessenek a szexuális kapcsolatukról, hogy észrevegyék miben kell változni.
 7. Szeretet kifejezése – Ebben a részben átnézzük a szeretetünk kifejezésének öt módját – szavakkal, együtt töltött idővel, érintéssel, ajándékokkal és cselekedetekkel. A párok felfedezik, hogy társuknak melyik a legfontosabb ezek közül, és hogy ezt hogyan tudják gyakorolni.

Kinek szól?

 • Házas vagy? Már régóta együtt élsz valakivel?
 • Már több mint egy éve együtt vagytok?
 • Szeretnéd, ha a kapcsolatotok annyira jó lenne, amennyire csak lehetséges?

Ha igennel válaszoltál bármelyik kérdésre, akkor ez a kurzus neked való! A Házaskurzus minden párnak szól, nem számít, hogy egy éve vagy hatvanegy éve vagytok együtt, és akár úgy érzed, hogy erős a kapcsolatotok, akár úgy, hogy éppen küzdelmes. Ha erős a házasságotok, akkor ez a kurzus segít, hogy még jobb legyen, és megerősíti a jó szokásaitokat. Ha házasságod éppen nehéz időszakban van, a kurzus gyakorlati tanácsokat tud adni, és segíthet túljutni ezen. Néhányan pár, akik már külön éltek, azért vettek részt a Házaskurzuson, hogy újra megpróbálják együtt. Bármilyen helyzetben is vagy, a Házaskurzuson tanult gyakorlati eszközök segíteni fognak, hogy fejleszd és megerősítsd a kapcsolatodat. Bár a Házaskurzus keresztény alapokra épül, akár keresztény, akár nem keresztény párok is részt vehetnek rajta. Sok házaspár – akik nem jártak templomba – elmondták, hogy a keresztény tartalom úgy volt előadva, hogy egyáltalán nem érezték miatta kényelmetlenül magukat.

Mire számíthatok a kurzuson?

A kurzus hét estén át tart. Általában este 7-kor kezdődik és 9.45-kor van vége. Minden alkalom tartalmazza a következőket:

Jó hangulat, ami miatt sokan mondták, hogy úgy érezték magukat, mintha egy esti randevún lettek volna. A kurzus sokféle helyszínen kerülhet megrendezésre – otthon, étteremben, kávéházban (zárás után), közösségi házakban, templomban vagy akár sétahajón – de akárhol is van a kurzus a környéketeken, biztosan jó hangulat, és kedves fogadtatás vár rád.

Romantikus vacsora két személyre, ahol pihenni és beszélgetni lehet. Gyertyafényes vacsora lesz felszolgálva és/vagy kávé, tea, desszert.

Hasznos előadások, amik tanulságosak és szórakoztatóak, vagy élőben vagy DVD-ről lejátszva. Olyan bejátszások is lesznek, ahol párok osztják meg a saját tapasztalataikat, és különböző utcai interjúk a világ minden tájáról.

Kávészünet, amikor kettesben beszélgethettek a pároddal. Lesznek témák, amiről beszélgetni lehet (néha egy feladat segítségével). Zene szól a háttérben, így nem hallod, hogy miről beszélgetnek a többiek, és ők sem hallanak benneteket!

Nincs csoportos feladat, szóval nem kell izgulni. Nem kell megosztanod semmit a kapcsolatotokról senkivel.

Házi feladat – az egyes alkalmak végén kaptok házi feladatot, amit együtt kell megcsinálnotok. Ez segít, hogy arra építsetek, amit tanultatok és lehetőséget ad arra, ahogy alkalmazzátok a saját kapcsolatotokban. Ne aggódj – nem kaptok rá jegyet! Senki sem fogja leellenőrizni, ez csak a saját hasznotokra van.

Mennyibe kerül?

A legtöbb kurzusnak van egy minimális költsége. A helyi kurzusnak az adminisztrátora meg tudja mondani neked, hogy mennyibe kerül a kurzus. (Sok helyen lehet támogatást is kapni.)